lördag 3 oktober 2009

busstour

Gör lite tvärtom och börjar inlägget med lite bilder från tidigare under dagen

Utanför gamla stan någonstans..

Här var en bra plats för att sova, tydligen...

Ett av många fina par

Äter fika på hotellet, frysta bananer, annanas och äppelpäron. Tack Sussi, Helena, Andreas och Therese för fickbesticken som Hanna fick, mycket användbar!

Bara lite skyltar precis vid en stor väg

Oj oj vad vi uppdaterar bloggen! Senaste nytt är att vi bokat en resa till Halong Bay och bussen går imorgon klockan 8. Vi sitter just nu och packar om våra väskor för att slippa ta med våra gigantiska ryggor, dom lämnar vi på resebyrån. Vi tänkte bara meddela detta eftersom att vi ska bo på en båt och sedan på en ö, Monkey island "Ja den heter så för att det är många apor där" sa tjejen på resebyrån. Men på grund av detta blir det nog dåligt med bloggande de närmsta 3 dagarna. Nu har vi precis packat våra små handbagageväskor med spypiller, bikini, mp3, kamera och annat smått och gott. Nu ska vi sova för klockan står på 06.00 imorgon!

Puss
Idag ställde vi klockan på 08.30 för att inte missa frukosten på hotellet. Detta innebar 12 timmars välbehövd sömn. Klockan lite över 9 satt vi nere i hotellets matsal, om man nu kan kalla det för matsal, det är i princip bord i gången bort mot trappen upp till alla rum. Ja på tal om, vi bor längst upp och det finns bara trappor att välja på. Alla hus här i gamla stan är höga och djupa och jättesmala på bredden. Det beror tydligen på att fasadkostnaderna förr var väldigt dyra och genom att bygga på det här sättet minskade alltså kostnaderna! Efter frukosten bestämde vi oss för att ta oss runt i gamla stan och det visade sig att vi bor mitt i den! Haha, vi har koll! Gick i alla fall runt i gamla stan, som är hyfsat stor och kollade i "butiker", det är hus som saknar dörrar/framsida där man hänger alla grjejer i det rummet mot vägen. Snacka om multi-tasking dessutom. Dels har de sin affär i samma hus där de bor men de flesta verksamheterna innefattar cafe, internetcafe, hotell, resebyrå i samma. Ibland ännu mera!
Ganska sköna människor här dock, de sitter utanför sin affär och gör mat eller står på andra sidan gatan och snackar och så fort man visar minsta intresse kommer de fram och frågar om man vill köpa. Dessutom ligger det folk och sover på helt random ställen runt staden, på en parkbänk, på marken, utanför sin affär eller sitt mobila försäljningsstånd. Köpte en sjukt dyr annanas förut också. En dam kom fram och hängde på Hanna sina korgar och satte på henne sin hatt och sa till Emma att ta kort och sen böt vi så Hanna tog kort och Emma modellade. Vi hade inte hjärta att säga nej till att köpa annanas sen... 25 krononr för 1,5 annanas. Aja, vi ska bli bättre på att betala mindre.
Idag har vi fått sjukt mycket mer nya intryck och det är svårt att ta in allting. Vi känner oss ändå konstigt hemma här i gamla stan... Tänkte dokumentera lite underliga/otäcka/fina/roliga saker vi sett hittills i Hanoi.

Avrättning av paddor (de ligger levande i ett nät tills en vietnamesisk kvinna plockar upp en därifrån och skär itu den med en kviv, fruktansvärt!)
Katter/hundar i bur, hundar eller katter som ligger precis vid vägen och sover dessutom.
Höns och tuppar mitt på gatan (sett två små kycklingar dessutom)
Massa par som tar bröllopsfotografier vid vår sjö Hoan Kiem
Kvinnomuseeum
Levande ormliknade ålar, stora fiskar i vattenbunkar på marknaden
HelloKitty-cykel(knallrosa) och Nalle Puh-moppe
Moppelass med levande/döda höns
Markslöjd Sweden butik
Människor som plockar löss på varnadras hår, precis vart som helst t.ex framför ett fruktstånd
Krock med moppe vs. bil (de klarade sig ganska bra ändå)
Vi vet nu också att gamla stan är den mest moppetäta delen i Hanoi och speciellt på veckoslut då ungdomarna har som hobby att åka runt i staden på sina mopeder. Folk kör lite som de vill också, ibland mot rött ibland snett igenom en korsning, ibland in på en jättetrång marknadsgata mitt bland all frukt och annat. Dessutom verkar det funka utmärkt att smsa mitt i korsningar i full fart.

Vi tycker att folk är väldigt underliga och roliga och de tycker nog detsamma om oss. Idag har vi upptäckt x-antal asiater som fotar oss och många blir glada, vinkar och ropar när de ser oss.
Nu har vi kämpat med att få upp lite bilder också. Nu ska vi ut och kolla upp när vi kan dra till Halong Bay och leta efter lite käk!
Puss!


Detta är vårt rum, första kvällen


Dagens lucnh: o,5 kilo risnudlar för 2 kronor + annanas

Vid vår sjö Hoan Kiem

aaaawh Britney